Menu główne:
Tą tabelą posługuję się od początku - proporcje w niej podane zawsze się sprawdzają.
Ilość mięsa [w kg] | Ilość dni peklowania | 4 | 5 | 6 | 7 | 8-9 | 10-11 |
1,00 | Peklosól - gramy | 47,5 | 45 | 42,5 | 40 | 37,5 | 35 |
1,00 | Woda - litry | 0.5 | 0.5 | 0.5 | 0.5 | 0.5 | 0.5 |
1,5 | Peklosól - gramy | 71,25 | 67,5 | 63,75 | 60 | 56,25 | 52,5 |
1,5 | Woda - litry | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 |
2,0 | Peklosól - gramy | 95 | 90 | 85 | 80 | 75 | 70 |
2,0 | Woda - litry | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
2,5 | Peklosól - gramy | 118,75 | 112,5 | 106,25 | 100 | 93,75 | 87,5 |
2,5 | Woda - litry | 1,25 | 1,25 | 1,25 | 1,25 | 1,25 | 1,25 |
3,0 | Peklosól - gramy | 142,5 | 135 | 127,5 | 120 | 112,5 | 105 |
3,0 | Woda - litry | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 1,5 |
3,5 | Peklosól - gramy | 166,25 | 157,50 | 148,75 | 140 | 131,25 | 122,50 |
3,5 | Woda - litry | 1,75 | 1,75 | 1,75 | 1,75 | 1,75 | 1,75 |
4,0 | Peklosól - gramy | 190 | 180 | 170 | 160 | 150 | 140 |
4,0 | Woda - litry | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
4,5 | Peklosól - gramy | 213,75 | 202,50 | 191,25 | 180 | 168,75 | 157,5 |
4,5 | Woda - litry | 2,25 | 2,25 | 2,25 | 2,25 | 2,25 | 2,25 |
5,0 | Peklosól - gramy | 237,5 | 225 | 212,5 | 200 | 187,5 | 175 |
5,0 | Woda - litry | 2,5 | 2,5 | 2,5 | 2,5 | 2,5 | 2,5 |
Poniżej mój mały patent na samodzielne wkładanie wędzonek do siatek - szkoda zabawy na sznurowanie.
Wystarczy kupić w sklepie z hydrauliką 2 różne kolanka PCV / różne fi /, moja ma 10,5 cm na 9cm. Naciągamy w zależności od potrzeb siatkę zawiązaną z jednej strony na otwór i od drugiej strony wpychamy wędzonkę - siatka się sama zsuwa i można bez pomocy drugiej osoby szybko, sprawnie włożyć nasze mięso do siatki. Przy szynkach do 1,5 kg nie ma żadnych problemów. Proste prawda :-)