Tabela peklowania - Wędzarnia | Budowa wędzarni | Gril murowany l Działka :: Władysławowo

Szukaj
Przejdź do treści

Menu główne:

Tabela peklowania

TABELA PEKLOWANIA - na mokro! -zobacz niżej..



Tą tabelą posługuję się od początku - proporcje w niej podane zawsze się sprawdzają.

  • Mięso po zalaniu zalewą peklującą /musi być całkiem przykryte/ trzymamy przez określony czas w lodówce w temperaturze do 7 stopni Celsjusza
  • Na mięso położyć płaski talerz, lub deseczkę i coś ciężkiego / ja kładę ok. kilogramowy kamień, który przed położeniem dokładnie sparzam
  • Jeżeli peklujemy np. 7 dni, co drugi dzień należy mięso przewrócić
  • Zalecam jeśli już stosujemy peklosól zakup gotowej mieszanki, która zawiera odpowiednie proporcje soli i saletry!

Procedura wędzenia szynki
UWAGA!
W związku z bezprawną, masową kradzieżą zawartości tego serwisu przez niektórych ludzi/producentów wędzarni mobilnych oraz dodawanie ich do sprzedawanych produktów na aukcjach internetowych [allegro] jako materiałów reklamowych informuję:
Zostały podjęte wobec takich osób stosowne kroki prawne, przeciwdziałające temu procederowi jako kradzieży !!!

  • informacje o tym nielegalnym działaniu  zostały przekazane serwisowi aukcyjnemu.
  • złożono zawiadomienie do policji o popełnieniu przestępstwa kradzieży
  • wobec już ustalonych osób podjęto kroki prawne przez upoważnioną kancelarię prawniczą

Osoby otrzymujące materiały reklamowe wraz z zakupionymi na aukcjach wędzarnie informuję, że zostały one pozyskane nielegalnie i nie mają nic wspólnego z zakupionym produktem.

Wszelkie uwagi dot. wad zakupionego produktu należy kierować do osoby sprzedającej!
Na wstępie:
  • przegotować odpowiednią ilość wody do solanki i ją ostudzić, po przestudzeniu wstawiam jeszcze do lodówki aby woda była bardzo zimna.
  • w tym czasie przygotowujemy przyprawy - ja nie stosuję metody przygotowania wywaru ponieważ stwierdziłem, że lepiej wychodzą wędzonki gdy po zalaniu mięsa zalewą do niej dodaję przyprawy- ja dodaję : 10 ząbków czosnku / przekrojone /, 10 ziarenek pieprzu, 10 ziarenek jałowca, 10 listków laurowych, 5-10 ziarenek ziela angielskiego
Stwierdziłem, że takie naturalne przechodzenie mięsa ziołami daje lepszy efekt, mięso otrzymuje lekki posmak ziół zachowując naturalny smak własny. Oczywiście każdy robi po swojemu wg. własnych potrzeb smakowych.
Tu wygląd mięsa w zalewie - widać przyprawy | zobacz |

Poniżej tabela peklowania do 5kg mięsa - postanowiłem podać tylko do 5kg ponieważ uznałem, że nie wędzę na swojej działce przemysłowo a tylko na własne potrzeby i nigdy jak właśnie 5kg nie wędzę. Na niebiesko zaznaczyłem peklowanie 5 dniowe, gdyż najczęściej pekluję właśnie 5 dni - od poniedziałku rano do piątku wieczorem, aby w sobotę już wędzić. Jednak jeśli chcecie zobaczcie serwis Pana Grzegorza Świadka, gdzie znajdziecie 2 tabelki peklowania jego autorstwa i tam są jeszcze bardziej rozbudowane tabele. Pan Grzegorz posiada te same pasje jak i ja : wędkarstwo, grzybobranie i wędzenie. Do tego znajdziecie fajne przepisy.
Polecam ten serwis - warto! link - grzegorzswiadek.pl
Strony i Serwisy Internetowe - to mój serwis firmowy - Leszek
TABELA PEKLOWANIA NA MOKRO
Ilość mięsa [w kg] Ilość dni peklowania45678-910-11
1,00Peklosól - gramy47,54542,54037,535
1,00Woda - litry0.5
0.5
0.5
0.5
0.50.5
1,5Peklosól - gramy
71,25
67,5
63,75
60
56,2552,5
1,5Woda - litry
0,75
0,75
0,75
0,75
0,750,75
2,0Peklosól - gramy
95
9085807570
2,0Woda - litry
111111
2,5Peklosól - gramy
118,75
112,5
106,25
100
93,75
87,5
2,5Woda - litry
1,25
1,25
1,25
1,25
1,25
1,25
3,0Peklosól - gramy
142,5
135
127,5
120
112,5
105
3,0Woda - litry
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
3,5Peklosól - gramy

166,25
157,50
148,75
140
131,25
122,50
3,5
Woda - litry
1,75
1,75
1,75
1,75
1,75
1,75
4,0Peklosól - gramy
190
180
170
160
150
140
4,0Woda - litry
2
2
2
2
2
2
4,5Peklosól - gramy
213,75
202,50
191,25
180
168,75
157,5
4,5Woda - litry
2,25
2,25
2,25
2,25
2,25
2,25
5,0Peklosól - gramy
237,5
225
212,5
200
187,5
175
5,0
Woda - litry
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5

Poniżej mój mały patent na samodzielne wkładanie wędzonek do siatek - szkoda zabawy na sznurowanie.

Wystarczy kupić w sklepie z hydrauliką 2 różne kolanka PCV / różne fi /, moja ma 10,5 cm na 9cm. Naciągamy w zależności od potrzeb siatkę zawiązaną z jednej strony na otwór i od drugiej strony wpychamy wędzonkę - siatka się sama zsuwa i można bez pomocy drugiej osoby szybko, sprawnie włożyć nasze mięso do siatki. Przy szynkach do 1,5 kg nie ma żadnych problemów. Proste prawda :-)

 
stat4u
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego